HAMURSUZ EKMEĞİ
Isparta
Yalvaç yöresine özel ve Türkiye’nin her yerine günlük olarak gönderilen bir
yağlı ekmek türüdür ve ilk etapta diyet yapanlar için itici gelse de müthiş bir
damak zevki diyebiliriz. Şimdi sizlere bunun yapılışı hakkında biraz bilgi
vereceğiz.
MALZEMELER:
10-12 Kişilik – Hazırlama Süresi: 30
dakika – Pişirme Süresi: 10 dakika
·
1
Su Bardağı Tahin
·
2-3
Adet Haşlanmış Patates
·
Tuz
·
1
kg Un
·
4-5
Çorba Kaşığı Tereyağı ve Sıvıyağ
·
1
Yumurta
·
2
Çorba Kaşığı Susam
·
1
Çorba Kaşığı Çörek Otu
Öncelikle
hamur teknesine un konur, teknenin her iki kenarına yığılan yeteri kadar un,
maya kullanılmadan yeterince tuz ilave edilerek soğuk su ile yoğrularak hamur
elde edilir. Mayalanmaya bırakılmadan elde edilen hamurlar 40 cm çapında açılır,
açılan hamurun üzerine eritilmiş kaymak yağı tüm yüzeyi kaplayacak şekilde
sürülür ve hamurlar rulo haline getirildikten sonra sarığı andıran bir biçimde
kendi etrafında dairesel hareketle toplanır ve beklemeye bırakılır. Bu halde
tekne veya tepsi yardımıyla fırına götürülen hamurlar yine hamur tahtası
üzerinde tekrar 40 cm çapında açılır ve yüzüne yumurta sürüldükten sonra fırına
fırıncı küreği yardımıyla atılır. Ancak fırının ısısı ekmek yapımına göre daha
düşük ısıda olmalıdır. Altı ve üstü pembeleşinceye kadar pişirilir ve servise
sunulur.
Not:
Bir gelenek ve göreneğin devamı olan mahalle taş fırınlarında, günlük tüketime
yönelik yapılan ekmeğin, yanında özel günlerde ikram edilmek için yapılan
hamursuz da vardır. Daha çok düğünlerde, nişanlarda ve özel günlerde yapılan
bir yiyecektir.
Hamursuz
mayasız ekmek anlamına gelmektedir. Aslında hamurdan yapılan bu yiyeceğin
içine maya konulmamaktadır ve halk arasında mayasız ifadesinin yanlış
anlaşılabileceğinden bu ifade yerine halk hamursuz ifadesini kullanmayı
yeğlemiştir.
Yalvaçta
taş fırınlarının önemli bir yeri vardır; her mahallede bir fırın bulunmakta ve
bu fırınları kadınlar işletmektedir. Bu kadınlar bir geleneğin nesilden nesile
aktarıldığının bir göstergesi olarak belirirler, çünkü; birtakım tecrübelere
dayanan birikimlerini geliştirerek hamursuzun farklı lezzetlerini de sunarlar.
Örneğin; hamursuzun içerisine haşlanmış patateslerin ezilmesiyle elde edilen
suyun katılarak daha lezzetli hamursuzlar yaptıklarını, hamuru bezelere
ayırdıktan sonra iki saat beklettiklerinde ise piştiğinde tel tel olmasını
sağladıklarını belirtmişlerdir. Bunların yanında kendi geliştirdikleri süsleme
yöntemlerine isimler vermiş ve tüketim yerine göre de şekillendirmişlerdir;
örneğin; kediayağı, gabak çiçeği. Bunlardan gabak çiçeği düğün ve
nişanlar için hazırlanmaktadır.
Halk
inanışları içerisinde de hamursuz yerini bulur; Yalvaç geleneğinde hamursuz
çoğunlukla gelin olan kızlar için yapılmaktadır ve nişanlarda çift olarak
konulan hamursuz, gelin ile damadın didişmesini önlemek için tek olarak
konulmaktadır.
Hamursuz;
ilçede ekonomik bir değer taşımaktadır; ilçede kurulan pazarlara çevre
yörelerden de insanlar gelmekte ve hamursuzu satın almaktadırlar.
Yorumlar
Yorum Gönder